CUM SĂ CUREȚI, SĂ ULEIEZI ȘI SĂ ÎNTREȚII TERASA
Ghid complet, pas cu pas, pentru întreținerea teraselor din lemn și din WPC
+
9 mici secrete ce prelungesc viața deck-ului de pe terasă
O terasă, sau un deck așa cum ușor – ușor începe să fie denumită, este o prelungire firească a casei tale în natură, în spațiul exterior. Și evident, ca aproape orice lucru de pe lumea asta, deck-ul necesită o mentenanță regulată pentru a rămâne “în formă”, pentru a fi sigur în exploatare și pentru a te bucura de el pentru mai mult timp.
Deși la prima vedere ar părea că doar terasele din lemn trebuie întreținute periodic, nici cele realizate din wpc nu se exclud de la această regulă. Ok, acestea din urmă au nevoie poate de mai puțină atenție, dar nu s-a inventat încă deck-ul care să se curețe singur.
ÎNTREȚINEREA DECK-ului DIN LEMN
Întreținerea teraselor din lemn, fie că vorbim de cele din esențe dure, exotice – ipe, cumaru, massaranduba, garapa, merbau etc sau cele din esențe mai moi – pin termotratat și impregnat, larice siberian sau frasin termotratat nu este atât de complicată așa cum este prezentată de către unii “experți”. Trebuie doar făcută corect de la început până la sfârșit, respectând un set minim de pași.
Schimbarea aspectului deck-ului supus factorilor atmosferici
Prelungiți viața deck-ului din lemn printr-un plan minim de mentenanță
Pentru că deck-ul de pe terasă este supus tot timpul anului diferiților factori de stres – diferențe mari de temperatură, soare puternic, îngheț, ploaie, zăpadă etc este necesar a se stabili un plan bianual de întreținere (primăvara și către sfârșitul verii – începutul toamnei) pentru a îl proteja și pentru a preveni reparații costisitoare. Astfel, deck-ul are tendința ca în timp să capete o patină gri, să dezvolte fisuri mai mici sau mai mari sau să dezvolte diverse mucegaiuri, pot apărea putregaiuri, în funcție de esența de lemn din care este realizat.
Întreținerea lemnului de terasă în 5 pași
Pasul 1.
Examinează vizual starea deck-ului
Astfel se pot depista lamele care au probleme și trebuie înlocuite sau care s-au desprins pe alocuri și necesită fixare. Fă reparațiile necesare.
Pasul 2.
Curățarea superficială
Cu o mătură se îndepărtează frunzele căzute, diversele resturi vegetale dintre lamele, iar cu o spatulă sau lamă de cutter se îndepărtează resturile aderente cum ar fi guma de mestecat lipită pe lemn. Mută mobilierul de pe terasă.
Pasul 3.
Udă deck-ul din abundență
Fie că folosești un simplu furtun conectat la o sursă de apă sau un aparat de spălare cu presiune fă-i terasei o baie bună. Atenție la folosirea apei cu presiune pe esențele mai moi – larice siberian, pin termotratat, pin impregnat, frasin termotratat deoarece poate produce stricăciuni la suprafața deck-ului datorită presiunii prea mari în raport cu duritatea lemnului.
Pasul 4.
Aplică detergentul special pentru decking
În funcție de cât de murdară este terasa detergentul pentru deck se diluează cu apă în proporție de 1:10 până la 1:2. Apoi se aplică soluția obținută cât mai uniform posibil cu ajutorul unei perii sau prin pulverizare. Se lasă să acționeze între 5 și 10 minute, iar apoi se freacă de-a lungul fibrei cu o perie mai dură. Se clătește cu apă din abundență. Se lasă să se usuce.
Pasul 5.
Aplică uleiul protectiv pentru decking
Asigură-te că lemnul este uscat. Înainte de aplicare uleiul se amestecă bine.
Atenție! Nu aplica uleiul dacă sunt mai puțin de 15°C afară și nici în condiții de soare puternic și temperaturi de peste 30°C
Uleiul se aplică de-a lungul fibrei lemnului cu o pensulă sau cu un trafalet. Uleiul aplicat în exces trebuie îndepărtat în câteva minute cu o cârpă curată din bumbac. La momentul aplicării uleiului suprafața lemnului poate apărea ușor albicioasă, dar odată ce apa se evaporă se va vedea aspectul uleiat.
Pentru rezultate excelente și pentru o protecție optimă a deck-ului se recomandă aplicarea a unui al 2-lea strat de ulei la diferență de câteva ore față de primul.
Pentru întărire completă uleiul are nevoie de 24-48 ore, în funcție de temperatura exterioară.
Important! Până la uscare lemnul nu trebuie să intre în contact cu apa.
La final, după parcurgerea acestui ciclu de întreținere suprafața deck-ului va deveni rezistentă la apă și murdărie, iar culoarea și fibra lemnului vor avea culori vibrante.
Notă: același tratament de întreținere se poate aplica și mobilierului de grădină.
ÎNTREȚINEREA DECK-ului DIN WPC
Deck-ul compozit (WPC-ul) este o alternativă pentru construcția teraselor din lemn fiind realizat dintr-un melanj de materiale – fibre de lemn, plastic și diverse substanțe anorganice.
Lemnul compozit utilizat pentru terase exterioare se poate substitui lemnului natural în multe privințe, dar când vine vorba de mentenanță lucrurile stau complet diferit. Principala diferență este că nu necesită uleiere sau impregnare ca tratament de întreținere, acesta fiind și unul din principalele atuuri de marketing ale wpc-ului.
Curățarea murdăriei
Indiferent ce pardoseală de terasă alegi – lemn natural sau lemn compozit – îndepărtarea murdăriei este o operație ce trebuie realizată. Majoritatea producătorilor recomandă simpla spălare ocazională a deck-ului din wpc cu apă și o perie care să îndepărteze mizeria ce se adună orice am face. Pe lângă apă se poate adăuga și o soluție de detergent de terase pentru rezultate mai bune.
Nu trebuie făcută o obsesie din curățarea pardoselii terasei, dar neglijarea completă a acesteia poate conduce la formarea de mucegai care este foarte aderent la suprafața deck-ului compozit și atunci curățarea poate deveni mai complicată.
Dacă optezi să cureți terasa cu apă cu presiune îți recomandăm din propria experiență să faci o probă pe o suprafață mică și mai puțin expusă deoarece jetul puternic poate deteriora anumite suprafețe ale deck-ului.
Petele de pe deck
Recomandăm intervenirea pentru îndepărtarea petelor în primele zile de la observarea acestora.
Utilizează un detergent special pentru decking nediluat.
Folosește local pentru curățarea petelor un burete abraziv. Reține că este posibil ca finisajul să se deterioreze local, dar diferențele rezultate se vor atenua în timp.
Mucegaiul
Poate cea mai teribilă problemă a deck-ului compozit este formarea de mucegai care este foarte aderent pe suprafețe și foarte greu de îndepărtat. În acest caz cea mai bună metodă este prevenția – curățarea deck-ului în mod regulat și reducerea expunerii la umiditate constantă.
Dacă totuși mucegaiul a apărut se recomandă spălarea cu o soluție concentrată de detergent și apă și frecarea cu o perie mai abrazivă. Din nou, un test pe o suprafață mai mică este bine venit.
Îndepărtarea zăpezii și a gheții
Pe perioada iernii este o idee bună să se îndepărteze zăpada și gheața de pe deck, dar nu trebuie folosite lopeți sau alte instrumente ascuțite din metal care pot produce lovituri sau chiar spargerea lamelelor. În locul acestor instrumente folosiți clorura de calciu – este mai ușor și mai sigur pentru pardoseală.
Atenție la foc!
Deck-ul compozit este recunoscut în a reține căldură. Aceasta înseamnă că surse directe dau indirecte de foc, cum ar fi BBQ, grătare, șeminee, pot deteriora iremediabil suprafața terasei. Asigurați-vă că nu există surse de foc lângă deck!
9 [nouă] MICI SECRETE
PENTRU PRELUNGIREA VIEȚII DECK-ului
Secretul #1
Instalează corect deck-ul pe terasă. Respectă instrucțiunile sau alege un profesionist pentru montaj
Secretul #2
Asigură-te că deck-ul este ventilat, iar apa se scurge liber pe sub deck
Secretul # 3
Planifică și execută o gură de vizitare în dreptul sifonului de scurgere de pe terasă. Nici nu îți imaginezi ce se poate strânge acolo!
Secretul #4
Nu îndepărta gheața și zăpada cu corpuri dure sau contondente cum ar fi lopețile din metal
Secretul #5
Nu aplica ulei pe deck-ul încins și nici în soare puternic. Nu aplica strat nou de ulei fără să cureți terasa în prealabil
Secretul #6
NU aplica LAC pe terasa din deck. Indiferent că e pentru bărci sau pentru nave cosmice. Practic îi vei sigila o singură parte, lemnul va lua umiditate pe partea inferioară și nu o va mai putea ceda prin partea superioară. În 90% din cazuri aplicarea de lac pe deck se soldează cu un dezastru. APLICĂ ULEI SPECIAL PENTRU DECK!
Secretul #7
Folosește tipul de lemn cel mai potrivit pentru proiectul tău. Consultă un specialist când alegi esența de lemn, prețurile mici ale deck-ului pot ascunde capcane mari.
Secretul #8
Clorul pătează și decolorează rău! Nu spăla terasa din lemn cu substanțe pe bază de clor
Secretul #9
Chiar și cel mai bun deck are nevoie de întreținere. Nu neglija asta!