DECK PENTRU TERASĂ 2022
CE TREBUIE SĂ ȘTII CÂND ALEGI
DECK -ul PENTRU TERASA TA
Ghid complet, tipurile de deck explicate, tips & tricks
+
7 întrebări pe care să lei pui furnizorului de deck
Achiziționarea unui deck pentru terasă este un proces incitant, poate și dificil uneori, dar cu siguranță va aduce o nouă dimensiune spațiului tău exterior. Este ușor să devii confuz în alegerea unui deck dacă avem în vedere multitudinea de variante, dar și opiniile unor “specialiști” care mai mult încurcă decât descurcă.
Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont în alegerea pardoselii de exterior pentru terasa ta și de aceea considerăm că acest ghid este binevenit. Nu spunem că le știm pe toate, dar cu siguranță avem multe cunoștințe, mai ales practice, pe care le-am acumulat începând cu anul 2002.
Găsești multe pe internet, însă ne dorim ca prin acest ghid să îți oferim informație utilă aplicată în condițiile de piață, dar și climatice din România.
Dar să începem…
DE CE ÎȚI DOREȘTI UN DECK NOU?
O întrebare simplă și poate prima pe care ar trebui să ți-o pui înainte de a pătrunde mai adânc în lumea pardoselilor de exterior.
Înlocuiești un deck vechi care s-a deteriorat sau este un proiect complet nou? Terasa va fi complet expusă la soare sau este (parțial) acoperită? Vrei să organizezi petreceri cu prietenii la grătar sau e vorba despre o zonă de plajă lângă piscină? Instalezi deck -ul în zone cu umiditate foarte ridicată? Sau în zone publice cu trafic foarte intens? Modul în care plănuiești să utilizezi deck -ul are un impact major asupra tipului de material pe care ar trebui să îl folosești.
Am văzut de-a lungul timpului investiții importante eșuate tocmai din cauza alegerii improprii a tipului de deck. Un cost mai mic inițial (dar totuși important) se poate transforma într-o mare de probleme, iar dacă locul este o piscină cu sute de locuri care devine inutilizabilă după numai 2 ani de funcționare atunci îți vei fi dorit mintea de pe urmă.
Sau măcar să fi apelat la un specialist…
Rezultatul unor alegeri nefericite
TIPURI DE DECK PENTRU TERASĂ
Indiferent dacă îți dorești un deck economic la casa de vacanță sau unul exclusivist care să dureze zeci de ani pe lângă noua ta piscină, există soluții pentru fiecare.
Haide să trecem în revistă câteva dintre cele mai populare variante.
Deck pentru terasa din lemn
Lemnul este unul dintre primele materiale folosite la realizarea pardoselilor de exterior. Nu știm cine l-a inventat, dar e bine așa 🙂
Să începem de la mic la mare, adică de la variantele economice la cele mai scumpe.
Deck pentru terasa din lemn impregnat
Este cea mai economică variantă de deck și este fabricată în general din pin care este tratat într-o autoclavă cu anumite substanțe chimice care îl protejează de diverse atacuri ale insectelor și îi conferă o mai bună rezistență în timp. Lamelele astfel impregnate capătă o culoare brună sau verzuie în funcție de substanțele folosite în proces.
Durata medie de viață a unui astfel de deck (în condițiile unui montaj corect și a respectării unui plan de mentenanță) poate de fi de până la 15 ani.
Deck pentru terasa din lemn termotratat
Cea mai des întâlnită variantă de deck din lemn termotratat este cel din pin termotratat. Termotratarea este un proces 100% ecologic, care presupune supunerea lemnului la temperaturi foarte ridicate (de până la 220 °C) și la abur. În urma acestui proces care are loc în niște cuptoare speciale se obțin lamele de lemn foarte stabile dimensional (cu coeficienți de contragere și dilatare foarte reduși) de culoare cafenie asemănătoare unor esențe exotice. De reținut că prin termotratare lemnul nu devine mai dur așa cum eronat este prezentat în anumite discuții.
Deck-ul din pin termotratat se comportă foarte bine în spații cu trafic moderat, unde nu este supus la lovituri sau șocuri mecanice.
Durata medie de viață este de până la 20 ani.
Cu toate că deck -ul din pin termotratat este o soluție economică el are și o rudă mai “bogată” și anume deck -ul din frasin termotratat. Frasinul termotratat are o duritate semnificativ mai mare decât a pinului termotratat, nu are noduri (față de pin ale cărui caracteristici definitorii sunt tocmai nodurile), fibra și culoarea sunt mult mai omogene, mai pline, iar amenajările cu el au un aer exclusivist și exotic.
Durata medie de viață a deck-ului din frasin termotratat poate merge până la 25-30 ani.
Deck pentru terasa din esențe exotice, cu duritate foarte mare
Deck -ul pentru terasă din esențe exotice rămâne din punctul nostru de vedere cea mai bună variantă de pardoseli pentru exterior. Caracteristicile fizice și mecanice îl fac practic indestructibil, tonurile și culorile sunt de-a dreptul fabuloase, iar durata de viață poate depăși 50 de ani în unele cazuri.
Cel mai apreciat deck la nivel mondial rămâne cel din Ipe sau arborele de fier așa cum mai este denumit. Esplanadele pietonale din Coney Island (New York), Miami sau Atlantic City, pontoanele de acostare din Barcelona, iar de la noi Complexul rezidențial Stejarii stau mărturie că acolo unde a fost nevoie de rezistență, durabilitate, dar și de rafinament s-a ales decking din ipe. Pe lângă pleiada de calități indiscutabile, deck -iul din ipe are așa cum era de așteptat și un preț pe măsură ce crește ușor, dar constant an de an.
Iar dacă ipe-ul poate fi considerat scump există variante de lemn exotic cu proprietăți foarte asemănătoare, dar cu un cost (mult) mai scăzut – cumaru, massaranduba, garapa, itauba, tatajuba etc.
Deck-ul din esențe exotice are practic orice aplicare – de la spații private elegante la zone publice cu trafic foarte intens. Durata de viață ajunge la 50 de ani în cazul lemnului de ipe și 35-40 ani în cazul celorlalte esențe enumerate mai sus.
Deck pentru terasa din teak
Cea mai exclusivistă opțiune când vine vorba de pardoseli din lemn pentru exterior este fără îndoială lemnul de teak. Contrar unui folclor mai degrabă neautorizat, lemnul de teak nu este nici pe departe unul dur, fiind chiar ușor, principala sa calitate rezidă în uleiurile cu care este impregnat în mod natural și care îl fac foarte stabil dimensional, iar apa va sta pe el precum pe penele unei gâște. Nu degeaba teak-ul este finisajul punților yachturilor de lux.
Cel mai apreciat lemn de teak este cel ce provine din Myanmar (fosta colonie Burma) și din insula Java din Indonezia, acolo unde crește în mod sălbatic.
Există și o variantă de “cultură”, dar care are doar aspectul teak-ului original, nu și toate proprietățile.
Mai există de asemenea alte esențe care sunt denumite eronat teak (și poate cu intenția de a induce în eroare) – teak african, teak brazilian etc.
Deck pentru terasa din PVC și WPC
Deck -ul din PVC (policlorură de vinil) este un material relativ nou pe piață și care a făcut ceva valuri în ultimii ani. Acesta este un deck care nu se potrivește tuturor gusturilor și cu siguranță nu arată și nu se simte precum lemnul indiferent de producătorul care îl realizează. Deck-ul din PVC de top este surprinzător de durabil, rezistent la pete și își menține foarte bine culoarea sub acțiunea razelor UV. Există și variante (mai scumpe) care au suprafața de uzură prelucrată special pentru a se asemăna cu lemnul, dar totuși rămâne o copie (mai mult sau mai puțin reușită). Un alt aspect legat de deck-ul din PVC este că se încălzește puternic de la soare.
Deck -ul din WPC (wood plastic composite) este un material popular pe piața din România de mai mulți ani și are numeroși fani mai ales datorită mentenanței reduse. Este obținut prin amestecul de plastic (PVC) și diverse făinuri din lemn , fiind prezent într-o gamă largă de finisaje și dimensiuni. Evident cele mai apreciate (și mai scumpe) modele sunt cele care imită lemnul.
Legat de deck-ul din WPC vrem să insistăm asupra unor aspecte mai puțin evidente la prima vedere, dar cu consecințe pe termen mediu. Acestea sunt legate de calitatea lamelelor, mai exact de calitatea amestecului din care este obținut deck-ul. Îți recomandăm să verifici certificările obținute de produsul pe care vrei să îl achiziționezi și să insiști asupra garanției oferite de către producător.
DECK DIN LEMN SAU WPC?
Comparând deck -ul din lemn cu cel din wpc este ca și cum am compara mere cu pere, dar vom încerca ținând cont că sunt cele mai utilizate variante pe piața din România.
Un deck din lemn este cald și ofertant și împrumută amenajării din noblețea și farmecul materialului. Din punct de vedere al culorii posibilitățile sunt nelimitate, atât datorită nuanțelor naturale ale diferitelor specii lemnoase cât și gamei largi de uleiuri și impregnanți cu care acestea pot fi colorate. Cu alte cuvinte poți schimba nuanța deck-ului tău din lemn o dată la câțiva ani dacă dorești. Lemnul îți oferă o senzație de solid, robust și poate suporta greutăți mai mari decât deck-ul din wpc.
Față de compozit, lemnul este versatil, iar cu imaginație și pricepere îl poți folosi mult mai personalizat în design-ul terasei tale, îl poți tăia și îmbina sub diverse forme.
Cel mai mare dezavantaj al deck-ului din lemn este pur și simplu mentenanța pe care o necesită.
Comparat cu deck-ul din lemn, cel din wpc are câteva avantaje, dar și dezavantaje. Deck-ul din wpc de bună calitate este mai scump decât multe variante din lemn, iar culoarea aleasă nu o mai poți schimba, dar pe de altă parte ai nevoie doar de ceva apă și o perie pentru a îl curăța. Nimic complicat.
DECK -ul PENTRU TERASĂ - IMAGINEA DE ANSAMBLU
Experiența ne spune că pe lângă factori ce țin de utilitate și aspect, prețul este o variabilă decisivă în alegerea oricărui finisaj și a unui deck în special.
De aceea este indicat să ai o imagine de ansamblu asupra ceea ce înseamnă un cost total cu achiziția, instalarea, finisarea, mentenanța și garanția unui deck.
Costul cu achiziția deck -ului pentru terasă
Prețul lamelelor de deck propriu-zise este important și de cele mai multe ori în subconștient este prețul pe care consideri că îl plătești pentru terasă. Dar, față de alte materiale de finisaj, deck -ul necesită o serie de accesorii care trebuie luate în calcul – riglele suport peste care se montează lamelele, elementele de fixare (cleme, șuruburi), eventuale elemente care să asigure planeitatea terasei (cum ar fi suporții reglabili din PVC). Așa că îți recomandăm să le bugetezi și pe acestea.
O capcană întinsă uneori de vânzătorii de pardoseli tip deck este stabilirea unui necesar de accesorii mai mic decât cel real pentru a oferi un preț inițial de achiziție mai mic pentru “ a prinde clientul”. Dacă ajungi în această situație nefericită nu îți rămâne decât opțiunea de a cumpăra ulterior diferența de accesorii (cu costurile de rigoare).
Tocmai pentru a evita astfel de situații noi am creat un sistem de prețuri pe kit-uri (sau pachete) care includ pe lângă lamelele propriu-zise și toate accesoriile necesare în funcție de tipul de deck ales. Astfel poți bugeta extrem de simplu deck -ul fără a mai fi necesare determinări și calcule stufoase.
Costul cu instalarea deck -ului pe terasă
Ideal ar fi ca vânzătorul de deck să îți asigure și partea de montaj, fie în nume propriu, fie prin echipe de montaj partenere cu care are un istoric pozitiv. Nu întotdeauna este posibil acest lucru, mai ales în plin sezon.
Noi atunci când am epuizat toate echipele disponibile oferim consultanță la locul de montaj pentru cei ce vor instala pardoselile pe care le-am furnizat.
Reține că un meseriaș bun, cu experiență și realizări nu va fi cea mai ieftină soluție disponibilă. Dar vei avea garanția unei lucrări corect executate, care va arăta formidabil și va rezista cu brio testului timpului.
Costul cu întreținerea deck-ului de pe terasă
Indiferent că vorbim despre lemn exotic, lemn termotratat sau despre wpc, pardoselile de exterior necesită urmarea unui plan de mentenanță. În cazul deck -ului din lemn întreținerea este mai laborioasă, pe când deck -ul compozit este mai puțin solicitant din acest punct de vedere.
Pentru a-ți face o idee generală despre ce înseamnă întreținerea deck-ului ți-am pregătit un ghid complet pe această temă.
BONUS
7 întrebări la care ar trebui să primești răspuns de la furnizorul de deck
Cât de variată este gama de produse oferite?
Cu alte cuvinte, ai de unde alege?
Cum arată portofoliul de lucrări?
Există proiecte de referință sau proiecte asemănătoare cu al tău?
Ce fel de accesorii oferă furnizorul? Sunt compatibile cu tipul de deck ofertat? Sunt în configurația corectă?
Oferă transport furnizorul?
Este gratuit sau nu?
Furnizorul are un serviciu de măsurători gratuite înainte de plasarea comenzii? Sau va trebui să măsori tu? Nu totdeauna este așa simplu pe cât pare, iar necesarul de materiale se face în baza acestor măsurători.
Vânzătorul asigură servicii de montaj?
Cât costă și ce cuprind?
Ce garanție primești pentru deck?
Dar pentru lucrare?
CONCLUZII
Sperăm ca acest ghid să îți fie de folos, iar atunci când va veni vremea achiziției să fii informat, să știi ce să ceri și ce răspunsuri să accepți.
Știm că sunt șanse foarte mari să ți se pară complicat să calculezi un necesar de material, accesorii, manoperă, întreținere, mai ales dacă nu ai o experiență anterioară cu pardoselile din lemn pentru exterior. De aceea îți recomandăm să apelezi la un specialist pentru asta.